red blue yellow and white letter m

Ascultarea activă-componentă a inteligenței emoționale

21 mai 2025

Cel mai important lucru când comunicăm este să ascultăm

 

Când ne aflăm în fața unor persoane sau copii pentru a ne dezvolta ascultarea activă este bine să fim conștienți de scopul întâlniri, de mediul în care ne află și să avem răbdare, empatie și implicare constantă.

 

Oare care este cel mai mare inamic al ascultării active?

 

În lucrarea Coaching cu NLP, O’Connor, J., Lages, A este evidențiat  dialogul interior.  Când propriile gânduri au întâietate devine complicat să ascultăm. Dacă conștientizăm asta, ne putem retrage pentru câteva minute și închidem cercul vicios.

 

Cum dezvoltăm ascultarea activă?

 

Aptitudinile ascultării active  din perspectiva lui Sir John Withmore, pioner al conceptului de coaching și leadership,  sunt:

 

  • Reflectare/oglindire-a-i repeta cuiva exact ceea ce a spus
  • Parafrazare - folosirea unor cuvinte ușor diferite, care să nu modifice substanța sau semnificația a ceea ce a spus celalaltă persoană
  • Sintetizare- a repeta ce s-a spus, dar într-o formă mai succintă și fără a modifica substanța sau înțelesul
  • Oglindire- o exprimare succintă a esenței/nucleului a ceea ce s-a spus, alături de adăugarea unui element valoros, care a fost perceput intuitiv din emoții, din discrepanțele dintre cuvinte sau expresiile faciale ori ale corpului, ceva nerostit, dar care duce la descoperire și claritate pentru vorbitor, alături de verificarea că ați înțeles corect.-Suna ca...Tu ce zici?...-
  • Încurajarea exprimării sinelui - clădirea încrederii și intimătății pentru a încuraja deschiderea
  • Suspendarea judecăților, criticilor, atașamentului - păstrarea obiectivității, judecățile și criticile îi fac pe oameni să intre în defensivă și să nu mai vorbească
  • Căutarea potențialului în timpul ascultării- concentrarea asupra capacităților și punctelor forte, nu asupra performanțelor din trecut sau a vedea pe cineva ca fiind o problemă. Ce ar putea să dezvăluie persoana dacă nu ar exista limitări?
  • Ascultarea cu inima-ascultarea mesajelor nonverbale, cum ar fi tonul vocii, construcția propozițiilor, expresiilor faciale și limbajul corpului. Ascultați cu atenție la nivelul sentimentelor și al semnificațiilor(intenția) pentru a auzi nucleul/intenția a ceea ce este transmis.

 

În relația cu copii ce aptitudini ale ascultării active folosiți sau vreți să dezvoltați?

Citește și:

Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.